Mitä Slow Flowers
tarkoittaa

Slow Flowers -filosofia on lähtöisin Yhdysvalloista ja on rantautunut vahvasti myös Eurooppaan. Ajattelussa keskeistä on ekologisuus ja kausiajattelu. Kuluttajan näkökulmasta Slow Flowers tarkoittaa Suomessa kukkien osalta pitkälti samaa kuin Slow Food lähiruoka-ajattelu.

Tuoreus

Sato korjataan maljakkokestävyyden kannalta oikealla hetkellä ja leikkokukat ovat ostettavissa jopa vuorokauden sisällä sadonkorjuusta. Viljelijät ja kukkakauppiaat haluavat, että asiakas on tyytyväinen ja heiltä saat vinkkejä, miten kukat pysyvät kauniina mahdollisimman pitkään. Kun matka pellolta vaasiin on mahdollisimman lyhyt, on maljakkokestävyys oikein hoidettuna aina päiviä, jopa viikkoja.


kulmakivet4.jpg

Ekologisuus

Avomaaleikkokukkien viljelyssä noudatetaan luonnonmukaisia viljelymenetelmiä. Luontoa kunnioittava ravinne- ja vesitalous on leikkokukkaviljelijöiden kunnia-asia, kuten myös pölyttäjähyönteisten hyvinvointi. Monella kukkaviljelijällä on myös mehiläistarha. Kaikki tämä tarkoittaa, että avomaalla viljeltäviä leikkokukkia ei lannoiteta vesistöjä rehevöittävillä keinolannotteilla, eikä tuhohyönteisiä karkoteta kemiallisin torjunta-ainein. Leikkokukkien avomaaviljelyssä suositaan usein myös No dig –menetelmää ja kateviljelyä ja kasteluun käytetään luonnossa kiertävää vettä.

kulmakivet2.jpg
Copy of Slow Flowers Finland - jana (1).png
slowflowers1.jpg

Alkuperä

Saat halutessasi aina tietää, kuka leikkokukkasi on kasvattanut ja missä ne ovat kasvaneet. Useimmat leikkokukkaviljelijät myyvät tuotteitaan suoraan viljelmiltä ja jälleenmyyntipaikoissa kimput ja irtoleikot on merkitty niin, että tiedät kenen viljelemiä kukat ovat.

Satokausi

Avomaalla, ilman lämmitettäviä kasvihuoneita kasvavilla leikkokukilla on Suomen leveyspiireillä omat luonnolliset satokautensa. Slowflowers-leikkokukkia on saatavilla huhtikuun lopusta ensimmäisiin halloihin syys-lokakuulle. Keväällä satokausi alkaa narsisseilla ja tulppaaneilla ja päättyy syksyllä daalioihin, astereihin, kesäpäivänhattuihin ja auringonkukkiin. Satokauden pituus riippuu paitsi paikallisista kasvuoloista, ennen kaikkea kasvuvyöhykkeestä, jolla leikkokukkaviljelmä sijaitsee. Esimerkiksi Varsinas-Suomessa ja Läntisellä-Uudellamaalla satokausi alkaa aavistuksen aikaisemmin, kuin vaikkapa Kanta-Hämeessä tai Pirkanmaalla. Avomaalla kasvavien leikkokukkien satokausi päättyy ensimmäisiin hallaöihin, joskus siis jo syyskuussa ja toisinaan vasta myöhään lokakuussa.

Hiilijalanjälki

Nämä leikkokukat kasvavat lähelläsi tai pienen matkan päässä. Niille ei kerry lentokilometrejä ja maantiekilometrejäkin maltillisesti, jos lainkaan.

kulmakivet1.jpg

Pitkäikäisyys

Monet leikkokukkaviljelijät kasvattavat myös kuivakukiksi sopivia lajikkeita. Leikkokukkia on siis saatavilla myös varsinaisen satokauden ulkopuolella kuivakukkien ja koristeheinien muodossa muun muassa kimppuina ja kransseina. Osa viljelijöistä on perehtynyt kukkien hiekkakuivaamiseen, mikä tekee kuivakukista ainutlaatuisia. Tuotevalikoimat viljelijöiden kesken vaihtelevat ja tarkemmat tiedot saat suoraan lähikukkaviljelijältäsi.